Dommerprofil: Christina Roseen Lundström

christina

Hvor lenge har du dømt afghansk mynde?

I januari firar jag 30 år med afghanrasen. Men jag är ganska ny som afghandomare, jag har bara haft min licens i cirka ett år.

Etter å ha vært oppdretter av rasen i mange år, hva gjorde at du bestemte deg for å bli dommer?

Faktum är att det var många andra människor som peppade mej till att bli domare. Det finns väldigt få afghanuppfödare som också är domare, i Sverige finns ingen förutom mej. Och jag tycker det är viktigt att uppfödare också kan tänka sej att bli domare, då jag anser att vi ”rasspecialister” ser på en hund på ett annat sätt än exempelvis all-rounders. Därmed inte sagt att vi inte behöver all-rounders.

Hva synes du om dagens afghanere kontra de som var da du selv startet med rasen?

Jag tycker det finns en salig blanding av typer och kvaliteter, nu som då. Att det finns olika typer, är ju tillåtet i vår ras, likväl som hos saluki, så det är inget problem. Sen kan man ju alltid önska att kvaliteten skulle vara högre... dock tycker jag att vi i Norden har ett klart högre medel än på flera håll i världen. Även om det finns många stora stjärnor ute i Världen och kanske inte så många stora stjärnor här hemma. Det som har förändrat sej allra mest är temperamenten. Afghanen är för det mesta en mycket mer lättsam hundras nu, på gott och ont, än den var på 70-80talen.

Spesielle detaljer du setter pris på eller misliker ved afghaneren i dag, evt om du synes noe er ”mistet” på veien fram til 2008?

Jag kan inte nämna några speciella detaljer som jag sätter pris på eftersom jag tycker helhet, balans och vinthundsprägel är det allra viktigaste på afghanrasen. Om en afghan har dessa tre viktiga egenskaper, samt utmärkta rörelser, så spelar en mindre bra detalj inte så stor roll. Även om det givetvis finns detaljer som jag helst vill undvika i min egen avel, till exempel kan jag verkligen reta mej på opigmenterade blinkhinnor, men det är inget som drar ner priset på en i övrigt utmärkt rasrepresentant i min ring.

Kan du beskrive din idealafghaner?

Min idealafghan är en hund som har just helhet, balans och vinthundsprägel, samt en utmärkt ram, som håller i både stående och gående. Jag efterlyser de vägvinnande, rörelseschemat som innehåller både dröj och drive. Min idealafghan får också gärna ha ett klassiskt pälsmönster med sadel, speglar och ingen extrem mängd päls.

Har du noen gang opplevd enten som tilskuer eller dommer at ”THE AFGHAN” har entret ringen, en du ikke klarer å ta blikket fra?

Ja, faktum är ju att åtminstone jag i princip faller tillbaka till det första intrycket av hundarna när de kommer in i ringen.... det är oftast ”Theeee Afghan” som håller hela vägen. Nja, nu har jag ju inte dömt så himla många gånger, men så är min känsla! Men naturligtvis kan man ju finna på saker på även dessa hundar när man sedan går över dem, vilket kanske gör att de inte ens får CK.

Hva synes du dagens oppdrettere må passe på i sitt avlsarbeide?

Jag tycker att vi ser alltför mycket svaga rygglinjer, runda kors och låga ben. Det är en styggelse på vinthundsraser. Att ge CK till en lågbent afghan är lika illa som att ge CK till en högbent tax.

Trimming av afghanere er et omdiskutert tema, maskinklippede hunder, trimmekniv etc…. Hva er din mening om dette? Er det noe du slår ned på som dommer?

Personligen så förstår jag inte alls varför några väljer att klippa i sina hundars ansikten eller sadlar... VARFÖR är man så lat? Det är ju dessutom så, att om man börjar klippa, så måste man hålla på och göra om det varannan och ibland varje vecka, det är bara ”snyggt” en kort tid. Om man däremot lägger ner jobb på att plocka bort det hår som inte skall vara kvar så håller det längre, blir snyggare och är mycket lättare för en som inte är ett ”groomingproffs”. Något att tänka på är också att om man klipper sin afghan i ansiktet och på sadeln så blir det inte samma vackra glans i ett fotografi. De avklippta hårstråna ger ett mycket matt intryck speciellt synligt på foton. Visst, det står även i standarden att pälsen skall utvecklas naturligt... men att ansa sin hund med fingarna och en underullskniv (inte skära av håret) är för mej helt okey, och något jag gör själv. Jag har haft ett flertal övertrimmade, sönderklippta m m afghaner i mina ringar. Jag har påpekat detta i kritikerna. Däremot har jag inte hållit ett CK eller HP för en sådan hund. I nuläget tycker jag att det är viktigt att påpeka för handlern/ägaren vad jag tycker om sådan klåfingrighet. Men om alla domare verkligen gick ihop och bestämde att sådant skulle dra ned priset, så varför inte! Jag vet att den diskussionen pågår i exempelvis England, (att trimning skulle förandleda diskvalificering). Men jag är fortfarande för att man skall ”städa upp” sadlar och ansikte med ”handkraft”. Låt däremot valpar och juniorer vara just valpar och juniorer och ha sitt valpskägg med mera, kvar.

Høydepunkter i din dommerkarriere?

Jag tyckte naturligtvis att det var helt fantastiskt att få döma nästan 90 hanar på Världskongressen för Saluki i somras i Finland. Men jag tycker också att alla mina domaruppdrag har varit mycket trevliga, givande och roliga. Det är en annan dimesion av mitt hunderi.

Nå tar sikkert hundene mye av din tid, men har du andre hobbyer som ikke er hunderelaterte?

Tja, jag har mina tre katter (2 norska skogkatter, 1 main coon), mina två barn, min man, mina företag... inte så mycket tid för hobbies, men jag stickar gärna en tröja då och då, går på bio, musikaler, tar gärna en svängom på dansgolver, samt reser.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.