Lure Coursing Informasjon

Norsk Myndeklubbs LC-sider >>

Norsk Myndeklubb avd. Trøndelag og Lure Coursing Norge avd. Østlandet arrangerer i løpet av året flere LC-treninger og konkurranser. Følg klubbenes egne aktivitetssider på Facebook for mer oppdatert informasjon:

Norsk Myndeklubb avd. Trøndelag >>

Lure Coursing Norge avd. Østlandet >>

Regelverk - FCI >>

Regelverk NKK >>

Lure Coursing av Kari L. Svendsen

Foton Kia Almquist, Anne Lise Wilson

Mynder er hetsjegere og de jager ved hjelp av synet. Hetsjeger betyr at hundene innhenter sitt bytte og dreper det. Denne jaktformen er forbudt i Norge og mesteparten av vår del av verden.

Myndene er dårlige brukshunder i tradisjonell forstand, de forstår ikke vitsen med å adlyde kommandoer, de gjør det de kan når de synes tiden er inne. Det eneste de virkelig er flinke til, nemlig hetsjakt er forbudt.

For å bøte på dette begynte man i USA å lage fingert ”harejakt”, såkalt lurecoursing. Lokkemiddelet, ”the lure”, er plaststrimler som trekkes av en motor over A course, konkurranse felt. Luren trekkes i svinger og rette strekninger i terrenget. Hundene slippes to og to og skal jage denne luren.

aarets2003 02

Selv om myndene ser godt er de dog hunder. På avstand ser de ikke hva som rører seg over bakken, men oppmerksomme som de er, oppdager de øyeblikkelig at noe rører seg, og da vil de jage.

Lurecoursing tester hundenes evne, vilje mot, entusiasme og lyst til å jage. Det viser også deres evne til å bruke terrenget, overvinne hindringer og deres fysiske forutsetninger for å kaste seg ut i det ukjente i vill fart. På konkurranser er banen vanligvis 500-1200 m. De beste banene ligger i kupert terreng.

For å konkurrere må hundene ha lisens. De må da løpe to testløp sammen med en annen hund for å vise at de jager byttet og ikke den andre hunden, at den aksepterer å bli passert og at den tør å passere den andre hunden. Hvis disse to løpene blir godkjent kan hunden løpe et lisensløp som er den egentlige prøven. Hundene må være fylt 18 måneder for å ta lisens.

Happy LC i Aurskog
Den skal tidlig krøkes...

Lisenser deles ut av Norsk Myndeklubb og Norsk Greyhound Klubb delegert til Lure coursing komiteen som er satt sammen av folk fra begge klubber..

Hundene kan oppnå nasjonalt og internasjonalt lure patek philippe replica coursing championat og det har vært avholdt Europamesterskalp hvert år siden 2001. Norske afghanere har deltatt hvert år.

Foreløpig har 16-17 norske afghanere tatt lisens. En norsk hund har fransk lisens og to har italiensk lisens. Flere har konkurrert i utlandet med meget bra resultat. Foreløpig er det fire afghanere som er lurecoursing champion og en fjerde står for tur. Tre er norsk- svensk champion og en er nordisk champion.

iLurecoursing 05 Gaztone og Tiger Lisa. res

Det holdes treninger med mulighet til å ta lisens og for å gi hundene en meningsfylt aktivitet. Disse avholdes stort sett på våren og høsten.

En afghaner som driver med lurecoursing er ikke vanskeligere å ha løs i skog og mark enn en som ikke gjør det. Ofte er de faktisk lettere å kalle inn. En hund som i utgangspunktet ikke jager andre dyr, jager høyst sannsynlig ikke plaststrimler heller. Er jaktinstinktet der, jager den, er det ikke der, vekkes det ikke av plast.

ronja Soiano2
To norske afghanere ved mål i finalen i Soiano, Italia 2003

Norsk lurecoursing lisens gjelder også som lisens for baneløp. Norske afghanere har konkurrert i VM i baneløp med hederlig resultat.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.