Dommerprofil: Åge Gjetnes

Hvor lenge har du dømt afghansk mynde?

Jeg ble dommer Februar 2006.

Etter å ha vært oppdretter av rasen i mange år; hva gjorde at du bestemte deg for å bli dommer?

Hvorfor jeg ble dommer , ja si det. Jeg dømte et open show i Australia i 1991 og til tross for at jeg var svært nervøs før det braket løs, så syntes jeg at det var morsomt, og interessant. Det å få "gå gjennom" så mange hunder av min egen rase var spennende. Det ble med tiden flere slike oppdrag og etter hvert fanget alderen meg, og jeg måtte bestemme meg om jeg skulle bli offisiell dommer eller ikke. Uten Espens oppfordring hadde det nok ikke blitt sendt en søknad. Jeg fikk liksom aldri bestemt meg 100%. Som grunnlag for å skulle bli dommer for div. raser så er det jo først og fremst ønsket om å kunne bidra med min evaluering og mine preferanser/kunnskaper for hva som gjør en hund til en utmerket representant for rasen, eller ikke. Ettersom jeg allerede hadde fått prøvd meg på ulike arenaer som inoffisiell dommer på div. kontinent så visste jeg sånn noenlunde hva som ventet meg. Uansett er hvert enkelt oppdrag like spennende.

Hva synes du om dagens afghanere kontra de som var da du selv startet med rasen?

Den 4.juni i år var det 25 år siden jeg ble medeier av min første afghaner, og jeg har siden eid rasen. For tiden er det seks eksemplarer her hjemme. Dagens kontra når jeg selv startet? Jeg startet med rasen samtidig som populariteten var nedadgående, men aldri hadde jeg trodd at det skulle bli så ille som det er nå. Alt var bedre før, er det ikke det man skal si? Mest sannsynlig var det flere bedre hunder når vi startet, og en av grunnene til det var at de etablerte oppdretterene som produserte utmerkede hunder fortsatt var med. Det er bare en måte å få frem fine hunder, og det er å avle dem. Nå er mange oppdrettere borte og jeg synes at måten å drive oppdrett på har endret seg veldig. Nå er det svært få som har en stamme. I dag er det langt mellom rekkene med topphunder, mye middelmådig og for mange dårlige. Forståelsen for hva som er en utmerket afghaner ser ut til å være fraværende, det virker som om det eneste som gjelder er å løpe fort og ha masse pels. Med ring på halen er man liksom i mål. Så enkelt er det ikke. Alt for mange ser ut til å være opptatt av å tilfredsstille hva dommerene ønsker, og da går det galt. Det er vi oppdrettere som skal avle hundene utifra standarden, hvordan man tolker den er ulikt, men det er vi som har ansvaret for hva som blir fremvist i ringen, dommeren har kun rollen å skulle evaluere avlsarbeidet. Jeg synes dessverre at kvaliteten er heller dårlig, den var bedre for 25 år siden.

Spesielle detaljer du setter pris på/misliker ved afghaneren i dag, evt om du synes noe er ”mistet” på veien fram til 2008?

Rasen vår er så full av detaljer, bare les standarden. Det vikitgste for meg er helheten og proposjonene, samt bevegelser. Jeg har heller ikke noe imot at afghaneren har en ganske så stor porsjon villskap i seg, men den skal være vennlig uten å være puddelvennlig. Særegenheten i temperamentet er nå mer tilpasset samfunnets krav. Det å oppleve afghanerens selvstendighet er noe jeg ofte setter stor pris på å få oppleve, det til tross for at jeg gjerne vil hjem, men det vil ikke den "selvstendige". Som sagt så savner jeg langt flere kvalitetshunder. Det jeg virkelig misliker nå er hvordan alt for mange afghanereiere trimmer pelsen på hundene sine, det er virkelig skammelig. Maskin, saks, trimmekniv og pimpestein ser ut til å være enhvers kjæreste eiendom, og det brukes flittig. Ja, jeg trimmer mine hunder jeg også, men jeg prøver etter beste evne å la det skje med to av mine fingre, og om jeg bruker et annet redskap så gjør jeg mitt ytterste for at det skal se naturlig ut. Maskinklipte halser, gjerne også sadler, det er forferdelig. Problemet er jo det at i 99,9% av tilfellene så slipper de unna med det, synd, men sant.

Kan du beskrive din idealafghaner?

Min idealafghaner er som tidligere nevnt en atletisk høystilt kvadratisk hund med masse fandenivoldsk utstråling ,og som ser ut som om den skulle klare å utføre det den er skapt for, jakt! Uttrykket er veldig viktig. Ch.Syringa Set Me Free er et stort ideal!

Har du noen gang opplevd enten som tilskuer eller dommer at ”THE AFGHAN” har entret ringen, en du ikke klarer å slippe blikket fra? I tilfelle; kan du fortelle litt?

Gjennom 25 år med rasen, og intens reising har jeg sett mange flotte afghanere, for mange til å kunne nevne dem alle her, ikke husker jeg navnene på dem alle heller. Jeg har deltatt på flere av hovedutsillingene for afghaner i USA, og her fikk jeg en slik fantastisk opplevelse. En hund jeg hadde beundret på div. bilder kom inn i replica orologi ringen og visstnok syntes jeg at hun var vakker på bilder, men at hun skulle være SÅ vakker i virkeligheten hadde jeg aldri trodd, og nå var hun veteran. Denne hunden var enkelt sagt, fantastisk og hennes navn er Ch.Yucatan Knight Vision.

Hva synes du dagens oppdrettere må passe på i sitt avlsarbeide?

Det å drive oppdrett er vanskelig, og det er opp til enhver oppdretter å gjøre sin seleksjon for hva som skal avles på. Jeg kan derfor ikke si hva andre skal bekymre seg over, til det har jeg alt for mye å ta tak i selv.

Du er selv en fantastisk flink handler, har du noen tips til oss andre?

Handler; talent samt observere de som er flinke, kanskje til og med spørre om råd. Lære seg noe om hundens anatomi for å få forståelse for hvordan man kan sørge for å balansere en hund slik at den ser best mulig ut. Være tålmodig.

Høydepunkter i din dommerkarriere?

Til tross for at jeg ikke har dømt så veldig lenge så har jeg allikevel hatt noen spennende dommeroppdrag. Høydepunktet må være å ha dømt den Finske afghanerspesialen i fjor, men også det å dømme whippet for aller første gang i California, høsten 2007.

Nå tar vel hundene mye av din tid, men har du andre hobbyer som ikke er hunderelaterte?

Hundene her er ikke bare en hobby, men også en livsstil. Vi har stort sett mange, 11 akkurat nå og det tar selvfølgelig mye tid. Særlig ettersom de alle bor sammen med oss, får daglige mosjonsturer og drar med seg mye rask og rusk som jeg ikke liker å leve med. Altså, mye rengjøring. Det blir derfor ikke noe tid til andre hobbyer replica watches, men vi resier mye og det er noe jeg setter stor pris på, verden er spennende.

Ditt favorittmåltid?

Favorittmåltid, spise mye og lenge i Italia.

Hvilken film så du sist? Har du noen favorittfilmer?

Sist sette film, det husker jeg ikke, men tror allikevel, utrolig nok, at det var Best In Show! Liker veldig godt å gå på kino, men gjør det aldri.

Siste bok du har lest?

Karin Fossums, Elskede Poona.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.